Zondag 3 maart 2019

Collecte Wereldgebedsdag, Slovenië

Wereldgebedsdag heeft een lange traditie: in 1887 riepen Amerikaanse vrouwen op tot een gebedsdag in hun land. Deze oproep is uitgegroeid tot een wereldwijde dag van gebed waaraan door 183 landen wordt deelgenomen. Al sinds 1929 wordt ook in Nederland deze internationale dag gevierd en de Europese conferentie zal in 2019 worden georganiseerd door Nederland. Dit jaar vieren ze dan ook hun 90-jarig bestaan!
         Om de gebeden ook praktisch ten uitvoer te brengen, wordt geld voor diverse doelen in Slovenië ingezameld. Het Nederlands Comité Wereldgebedsdag heeft gekozen voor de volgende projecten in 2019 waar we deze zondag voor willen collecteren:
ASPI-centrum: een nieuw centrum voor jongeren met het Asperger-syndroom en voor autistische jongeren dat in 2018 geopend is. Jongeren kunnen hier revalideren en door middel van trainingen leren om zelfstandig te wonen. In de toekomst willen zij ook huisvesting op het eigen terrein gaan realiseren.
Een (blijf van mijn lijf)huis voor moeders: een thuis voor vrouwen met psychische, fysieke of andere problemen die veroorzaakt zijn door huiselijk geweld. Zij hebben meestal hun kinderen bij zich en zij ondervinden problemen door sociale uitsluiting en armoede. Het programma omvat workshops en er zijn ervaren instructeurs die hen inzicht geven in hun situatie en die hen tegelijkertijd nieuwe vaardigheden en technieken leren om die problemen aan te pakken.
Roma-project in Pušča: Roma-burgers worden nog steeds behandeld als tweederangsburgers in Slovenië. Pušča is het grootste Sloveense Romadorp waar geprobeerd wordt om het zelfbewustzijn van de unieke cultuur van de Roma te vergroten. Zij organiseren seminars en workshops voor de vrouwen, jongeren en kinderen op het vlak van zelfrespect, onderwijs en begeleiden hen bij het zoeken naar werk.